European Commission strikes again: BOETE VOOR MASTERCARD

24 januari 2019 | e-Compliance

24/01/2019

Na een onderzoek van bijna zes jaar, heeft de Europese Commissie gisteren Mastercard een boete gegeven van wel 570 miljoen euro. Deze boete wordt opgelegd aan de kredietmaatschappij omdat ze handelaars beperkt heeft in hun mogelijkheid om gebruik te maken van de interne markt, wat een inbreuk vormt op de Europese antitrustregels.

Het zit zo: wanneer u als consument online of in een fysieke winkel uw credit-/debetkaart gebruikt, dan betaalt de bank van de handelaar een โ€˜interchange feeโ€™ of afwikkelingsvergoeding aan uw bank. De bank van de handelaar rekent deze vergoeding natuurlijk door aan de handelaar, die dat dan op zijn beurt doorrekent aan u, de consument.

De EU heeft in 2015 een verordening in het leven geroepen die de hoogte van de afwikkelingsvergoeding begrenst. Echter, voordat deze verordening in werking trad, waren er grote verschillen tussen de EER-landen wat betreft de hoogte van de afwikkelingsvergoeding. De rol van Mastercard daarin, is nu bewezen verklaard.

Mastercard verplichtte de banken van de handelaars om de afwikkelingsvergoeding van het land waar de handelaar gevestigd was toe te passen. Hierdoor konden handelaars in landen met een hoge afwikkelingsvergoeding niet profiteren van de lagere afwikkelingsvergoedingen die werden aangeboden in andere EER-landen.

In 2013, dus voor de verordening in werking trad, opende de Europese Commissie een onderzoek naar Mastercard om na te gaan of ze de Europese antitrustregels schonden.

De Europese Commissie kwam tot het besluit dat door de verplichting die Mastercard aan de banken oplegde, handelaars meer moesten betalen dan dat ze zouden doen als ze gebruik konden maken van banken in andere landen met lagere afwikkelingsvergoedingen. Met andere woorden, als de handelaars gebruik hadden kunnen maken van de interne markt, dan hadden ze kunnen genieten van lagere afwikkelingsvergoedingen en dan hadden de consumenten kunnen genieten van lagere prijzen.

Conclusie: de verplichting van Mastercard aan de banken vormde een inbreuk op de Europese antitrustregels en heeft bijgevolg heeft de Europese Commissie Mastercard hiervoor beboet. Mastercard heeft wel een vermindering van 10% gekregen op het totale bedrag van hun boete omdat ze hun medewerking hebben aangeboden aan de Commissie.

Verder blijft de Europese Commissie Mastercard in het oog houden. Ze heeft op 4 december 2018 een oproep gelanceerd naar alle belanghebbende die gebruik maken van de diensten die worden aangeboden door Visa of Mastercard en die betrekking hebben op interregionale afwikkelingsvergoedingen.

Het goede nieuws is dus dat de Europese Commissie de interne markt blijft bewaken.

Geschreven door Johanna Coppens

Onze diensten

Information Technology

Intellectuele Eigendom

Privacy

e-Compliance