Een naam bedenken voor je bedrijf of product: creatief, merkrechtelijk slim en onvergetelijk!

04 december 2023 | Intellectuele Eigendom, Merk

Hallo daar, ondernemers en marketinggoeroes! Vandaag duiken we in de wondere wereld van bedrijfs- en productnamen. Stel je voor: je hebt een briljant idee voor een start-up of een nieuw product, en je bent klaar om de markt te veroveren. Maar wacht even, hoe zit het met de naam?

De kracht van een pakkende naam

Laten we eerlijk zijn, we houden allemaal van een naam die lekker bekt.

Een naam die in één oogopslag vertelt wat je doet of verkoopt, is als een perfecte eerste indruk – onbetaalbaar, toch?

Maar hier komt de twist: een beschrijvende naam, hoewel geweldig voor marketing, kan juridisch gezien een beetje een party pooper zijn.

Merkrecht en beschrijvende namen: een ingewikkeld huwelijk

Merkrecht, die charmante beschermer van je unieke identiteit in de zakelijke wereld, heeft zo zijn eigenaardigheden. Het zegt in principe: “Hey, jouw naam moet uniek zijn!”

Een naam die té beschrijvend is, zoals ‘Super Snelle Schoenen’ voor een sportschoenmerk, kan problemen geven bij het registreren als merk.

Waarom? Omdat een geregistreerd merk jou een monopolie geeft op dat merk, wat wil zeggen dat jij de enige bent die het mag gebruiken! Logisch toch dat het merkrecht daar dan ook aan toevoegt dat niemand het monopolie kan claimen op algemene woorden of beschrijvingen. Stel je voor dat één bedrijf het alleenrecht zou hebben op het woord ‘snel’!

Creatief omdenken: de sleutel tot succes

Dus, hoe vind je die perfecte balans tussen creatief en juridisch slim? Denk aan woordspelingen (maar zeker niet flauwe woordspelingen die té evident zijn), verzonnen woorden, of een slimme twist die je naam net dat beetje extra geeft.

Neem bijvoorbeeld ‘Google’ – een speelse draai aan het wiskundige woord ‘googol’, en kijk nu eens waar ze zijn!

Het exclusieve recht: jouw merk, jouw koninkrijk

Wanneer je die gouden naam hebt gevonden die zowel uniek als niet-beschrijvend is, kun je deze als merk registreren. Voilà, je hebt nu een exclusief recht op die naam!

En dit betekent dat je actie kunt ondernemen tegen die vervelende copycats die iets te dichtbij jouw briljante idee komen.

Hoe dit precies in zijn werk gaat, vind je hier.

Pro-tip: check, check, dubbelcheck!

Een gouden tip: controleer vroeg of jouw naam in aanmerking komt voor merkregistratie. Het is veel makkelijker om nu een kleine aanpassing te maken dan wanneer je al naam hebt gemaakt in de markt. En kijk meteen ook of de domeinnamen die je daarvoor zou willen gebruiken, nog beschikbaar zijn!

Afsluiter: jouw naam, jouw verhaal

Onthoud, de naam die je kiest, is niet zomaar een label; het vertelt een verhaal, jouw verhaal. Dus wees creatief, wees slim, en vooral, wees uniek.

Succes met het vinden van die perfecte naam die niet alleen in de oren klinkt als een klok, maar ook juridisch gezien rotsvast staat. Kan je wel wat begeleiding gebruiken in die zoektocht om kort op de bal te spelen? Ons team van experten staat voor jou klaar om samen die uitdaging aan te gaan. Je kan ons daarvoor steeds contacteren via hallo@dejuristen.be.

Geschreven door Kris Seyen, Partner deJuristen

Onze diensten

Information Technology

Intellectuele Eigendom

Privacy

e-Compliance