Parodie: is “the sky the limit” of zijn er grenzen?

04 maart 2016 | Intellectuele Eigendom

#

Het VIER-programma The sky is the limit kreeg deze week al veel media-aandacht. Recent uitte Jan Becaus zijn ergernissen over de flamboyante personages, dit zonder een blad voor de mond te nemen. Enkele dagen eerder maakte personage Danielle zelf al haar ongenoegen bekend over de imitatie in Tegen de sterren op. Met onze juridische bril op, zetten wij de controverse rond dit programma nog wat meer in de kijker.

Ongetwijfeld heb je jouw lachspieren al getraind met het programma Tegen de sterren op. Danielle haar lachspieren werden echter iets minder geprikkeld…

Acteurs Nathalie Meskens en Walter Baele kropen namelijk recent opnieuw in de huid van Danielle Huybreghts en haar ‘levensgezel’ Tom. De sketch speelt zich af in het vertrouwde hotel van dit glamoureuze koppel. Hierbij is te zien hoe Danielle een grote interesse toont in afspraakjes op de kamer waar ex-partner Zivo verblijft. Ook de ‘kinderlijke onwetendheid’ van Tom met betrekking tot deze afspraakjes wordt extra in de verf gezet. De normaal altijd goedlachse Danielle gaf openlijk aan dit degoutant en erg kwetsend te vinden.

Kan je – tegen de sterren op – blijven parodiëren of is er een grens? Wij zochten het even voor jou uit. Een parodie is vaak een uitvergroting van bepaalde eigenschappen of situaties. Het recht van vrijheid van meningsuiting vormt dan een wettelijke basis om zonder angst bepaalde opvattingen openbaar te maken in bijvoorbeeld een parodie. Er bestaat echter een vage grens tussen dit fundamenteel recht en een te verregaande belediging. Volgens sommigen houdt het recht van vrijheid op meningsuiting juist een recht op belediging in. Het beroep op vrijheid van meningsuiting snoert dan ook vaak de mond van veel aanklagers.

In het geval van de excentrieke Danielle moeten we ook rekening houden met het feit dat bekende personen net dat tikkeltje meer moeten kunnen incasseren.

Ze kiest er dan ook uitdrukkelijk voor om het reilen en zeilen van haar luxueuze leven in de spotlight te zetten door deel te nemen aan het programma. Moreel gezien heeft ze wel een punt, maar juridisch gezien is er hoogstwaarschijnlijk geen vuiltje aan de lucht.  Laten we het weekend ingaan met volgende quote“Pour vivre heureux, vivons cachés”.

Deze blogpost werd geschreven door Femke en Eline bij deJuristen. 

Onze diensten

Information Technology

Intellectuele Eigendom

Privacy

e-Compliance