Safe-T First dagvaardt VTM

16 december 2013 | Intellectuele Eigendom, Merk

#

Het populaire VTM-programma ‘Safety first’ heeft mediamaatschappij VMMa een rechtzaak opgeleverd. De beveiligingsfirma Safe-T first uit Sint-Lambrechts-Woluwe kon niet lachen met de komedie van Bruno Vanden Broecke en de zijnen. Zij meent dat VTM onrechtmatig gebruik maakt van haar handelsnaam, en daardoor verwarring veroorzaakt. Ook eventuele reputatieschade wordt niet uitgesloten.

 

Reden genoeg om even intern een identiek en vergelijkend merkonderzoek naar de naam ‘Safe-T First’ te voeren. We vonden alleszins geen actief merkdepot terug in de relevante nationale en internationale registers. Jammer voor hen, want op basis van een geregistreerd merk had een rechtsvordering ongetwijfeld een hoge(re) kans op slagen gehad. Gezien de namen ‘Safety first’ en ‘Safe-T First’ fonetisch en visueel quasi identiek zijn, kon de beveiligingsfirma wel degelijk haar bescherming inroepen tegen de VMMa. Of de merknaam ‘Safe-T First’ daarentegen vatbaar is voor registratie staat open voor discussie. Merknamen kunnen immers slechts als woordmerk worden geregistreerd indien ze geen beschrijvend karakter vertonen. Er is de mogelijkheid dat bij ‘Safe-T First’ het Europees of Benelux-bureau zou opperen dat de naam te beschrijvend is, maar mits de juiste juridische en feitelijke argumentatie valt dit volgens deJuristen succesvol te betwisten.

Wat de huidige situatie betreft, zijn de slaagkansen voor ‘Safe-T First’ ons inziens veel minder aanzienlijk. VTM haalt namelijk het argument aan dat er van verwarring geen sprake kan zijn, gezien het ‘overdreven’ karakter van het programma. ‘Ook de hype die rond ons programma ontstaan is, maakt het volgens ons overduidelijk dat het fictie is’ aldus Sarah Vercauteren, woordvoerster bij VTM. Er kan discussie rijzen over de eventuele reputatieschade, en VTM had er wellicht goed aan gedaan om eerst een Google-zoekopdracht uit te voeren. Maar wat de rechtsvordering betreft, schatten we dus de kansen voor de eiser niet al te hoog in.

 

We volgen de zaak zeker verder op. Voor meer info omtrent het beschermen van merknamen verwijzen we je graag door naar de relevante pagina op onze website!

ยฉ Foto: VMMa 2013

 

Deze juridische bijdrage werd geschreven door Karel-Jan Vercruysse, legal assistant bij deJuristen.

Onze diensten

Information Technology

Intellectuele Eigendom

Privacy

e-Compliance