“Big Belgian Firewall”. Ja, of neen?

09 mei 2013 | IT-recht

#

Gisterenavond omstreeks 18u45, op 8 mei 2013, ging Dedecker’s laatste blogpost online. In deze post uitte hij voorzichtig zijn mening om bepaalde phishing websites te blokkeren voor Belgische gebruikers.

Phishing?

Deze phishing websites maken gebruik van URL’s die lijken op het legitiem internetadres van een bank of commerciële instelling. Op deze manier kan men dan kredietkaartnummers of andere gevoelige informatie bekomen zonder dat het slachtoffer hiervan bewust is (zoiets noemen we ook wel ‘financiële identiteitsdiefstal‘, waar ook ons kantoor enkele jaren terug een extensieve studie naar deed).

Nu, het internet zou het internet niet zijn als men op sociale media en fora niet heftig reageerde op het beschermen van onze dierbare vrijheid. Toch moeten we er even bij stilstaan dat dit niet de eerste keer zou zijn dat de overheid een website zou blokkeren. Denk maar aan de rechterlijk bevolen blokkering van The Pirate Bay of bepaalde kinderporno-websites. Censuur op het Belgische web bestaat, helaas, dus reeds nu al.

 

Sensatie

De bewering dat Dedecker de instelling wenst van een “Big Belgian Firewall” is dus niet enkel overdreven maar nodeloos sensationeel. De blokkering van phishing sites is marginaal onrechtvaardig vergeleken met de blokkering die reeds gelegd is op The Pirate Bay.

Nadat een bevoegd (en weliswaar competent) orgaan daartoe heeft beslist, heb ik weinig tegen de blokkering van phishing websites. De burger zal immers nooit tot doel hebben deze websites te bezoeken, aldus wordt geen reëel recht effectief geschonden. Het voordeel weegt dus zeker proportioneel op aan het nadeel.

Daarnaast heeft men een opt-out mogelijkheid om de Belgische Firewall te omzeilen. Zo moet je maar eenvoudig je DNS server veranderen om toegang te hebben tot vrijwel het gehele web. Een ongeoefend internaut heeft deze stappen wellicht nog niet ondernomen. Deze onervaren ‘nieuwelingen’ zijn ook niet toevallig het vaakst slachtoffer van phishing praktijken, waardoor de maatregel effectief zou kunnen zijn.

Een opt-out systeem kan misschien gezien worden als het begin van het einde voor het vrije internet, maar aan bepaalde maatschappelijke noden moet een mouw gepast worden.

De Druppel?

Is dit dan de relevante hete druppel voor vrijheid op het internet? Niet dit voorstel, maar wel de continue instandhouding van censuur op het Belgische web, is storend en druist manifest in tegen de vrijheid en waarden waarop het Web is gebouwd. Terwijl in veel minder welvarende en politiek correcte landen het internet amper wordt beperkt, kent België een legale censuur online. Stof tot denken.

 

Bronnen:

http://peterdedecker.eu/blog/een-belgische-firewall-de-strijd-tegen-phishingfraude?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter&utm_campaign=peterdedecker

https://twitter.com/peterdedecker

http://www.standaard.be/cnt/DMF20130508_00573347

 

Deze juridische bijdrage werd geschreven door jurist Bert Nijs, redacteur voor deJuristen.

 

 

Onze diensten

Information Technology

Intellectuele Eigendom

Privacy

e-Compliance