Vijf voordelen van cloud computing

08 oktober 2020 | dJ Talks

In de blogreeks Cloud Computing kaarten we de belangrijkste topics aan handelend over cloud computing. In de vorige blogpost gingen we dieper in op de verschillende soorten en modellen van cloud computing om een algemeen beeld te krijgen van wat nu precies onder cloud computing moet worden begrepen. Maar wat leveren deze verschillende types van cloud computing nu op voor jouw onderneming? Met deze nieuwe blogpost lijsten we voor jou de vijf belangrijkste voordelen op van cloud computing binnen jouw onderneming.

Vijf op een rij

Sinds de opkomst van grote tech-reuzen Google en Amazon is cloud computing enorm populair. Heel wat bedrijven maken er gebruik van en voelen een merkbaar verschil. Maar wat kan cloud computing bijdragen voor jouw onderneming? We je 5 goede redenen waarom cloud computing enorm voordelig kan zijn.

  1. Kostenbesparend

Het belangrijkste voordeel van cloud computing betreft het financiële plaatje. Het gebruik van een cloud computingoplossing binnen jouw onderneming kan enorm kostenbesparend zijn. Dit omwille van een aantal redenen. Je hoeft in eerste instantie niet fors te investeren in hoog technologische computersystemen. De clouddienst kan simpelweg via het internet worden geraadpleegd en gebruikt, waardoor een ‘simpele’ computer voldoende is. Ook de beheers- en onderhoudskosten blijven beperkt. Het is niet langer noodzakelijk dat je binnen jouw onderneming over een IT-afdeling beschikt. De clouddienst kan gewoonweg van op een afstand worden aangeboden, beheerd en onderhouden. Updates worden automatisch uitgevoerd en ook een externe helpdesk vermijdt dat je moet inzetten op extra personeel in het callcenter. Daarnaast wordt een clouddienst vergoed per maand en per aantal users, waardoor de effectieve kost beperkt kan blijven.

  1. Op elk ogenblik bereikbaar

Een tweede voordeel van cloud computing is de flexibiliteit die het met zich mee brengt. De clouddienst kan gebruikt worden waar en wanneer je zelf wilt. Het enige wat vereist is, is een internetverbinding. Dit is ook voordelig voor jouw personeel, omdat zij op die manier ook makkelijk vanaf thuis het werk kunnen blijven uitvoeren. Dit maakt het ook in tijden van de coronacrisis een extra voordelige oplossing, waarin thuiswerk nog altijd de norm blijft.

  1. Enorme opslagruimte

Naast de vlotte bereikbaarheid van de dienst, biedt cloud computing ook een enorme opslagcapaciteit. Bij het gebruik van cloud computing worden documenten immers opgeslagen op de externe servers van de cloud computing-aanbieder. Dit zorgt ervoor dat de eigen computers van jouw onderneming minder belast worden, zodat ook de interne taken sneller uitgevoerd kunnen worden.

  1. Veilig

De opslag van data gebeurt online op externe servers. Dit houdt in dat van zodra de computers of servers van jouw onderneming crashen of wanneer een hacking plaatsvindt, de ravage (al bij al) beperkt zal blijven. De cloud computing-oplossing blijft steeds beschikbaar via het internet. Bovendien zorgt cloud computing ervoor dat piraterij minder snel zal manifesteren, omwille van het feit dat de cloud computing van op afstand wordt aangeboden.

  1. Duurzaam

Als laatste biedt cloud computing voor jouw onderneming een duurzame oplossing. Het gebruik van cloud computing-diensten dragen immers bij aan het milieu. De reden hiervoor is omdat verschillende bedrijven gebruik kunnen maken van eenzelfde cloud computingdienst die wordt aangeboden via één enkel datacenter. Deze datacentra worden vaak gebouwd in de buurt van andere duurzame projecten, zoals windmolens of waterkrachtcentrales.

Conclusie

Het gebruik van cloud computing binnen jouw onderneming brengt dus heel wat voordelen met zich mee. Ben je helemaal overtuigd van cloud computing en wil je meer weten over hoe dit te implementeren binnen jouw onderneming, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Onze cloud computing specialisten staan altijd voor u klaar en zijn bereikbaar via hallo@dejuristen.be.

Geschreven door Helena Depaepe , Legal Adviser deJuristen, en Kris Seyen, Partner deJuristen

Onze diensten

Information Technology

Intellectuele Eigendom

Privacy

e-Compliance