Informatie Technologie

Onze samenleving is in grote mate afhankelijk van informatie technologie. De evolutie hiervan gaat bijzonder snel: hardware en software worden meer divers, zowel in het technologische kunnen als in de business modellen waarin ze op de markt gezet worden. Het computerrecht probeert dit bij te benen, en oplossingen te bieden voor uitdagingen die het klassieke verkoops-, licentie- en onderhoudsmodel van hard- en software al lang overschrijden: hoe gaan we om met Software-as-a-Service, Cloud, blockchain? Welke uitdagingen vinden we in Big Data toepassingen en hoe gaan we om met Virtual en Augmented Reality?

Of we bij de implementatie van IT oplossingen nu beroep doen op een vertrouwd kader, of nieuwe paden betreden: het blijft essentieel om goede afspraken te maken en deze op heldere wijze vast te leggen. Zelfs waar een woord een woord is, en partners in alle vertrouwen aan een project beginnen, het is niet realistisch (en zelfs onverstandig) om zonder goede IT overeenkomsten te werk te gaan.

Bij deJuristen delen we je verlangen naar zekerheid én eenvoud. Jammer genoeg zien we al te vaak nodeloos complexe en ondoordachte overeenkomsten: zij bieden helaas slechts een vals gevoel van veiligheid. Hoog tijd dus voor leesbare, nuttige IT-contracten!

Dat je contracten nu niet meteen als bijzonder spannend aanziet, daar zijn we ons ruimschoots van bewust. Nochtans regelen ze vaak veel meer dan waar je zelf bij stil staat. Op de hoogte zijn van de details in deze contracten, maakt elke (IT-)ondernemer dan ook een pak weerbaarder bij onderhandelingen en het sluiten van afspraken. De meest efficiënte manier om tot dit punt te komen, is beroep te doen op juridische experten die (ook) jouw taal spreken!

Om IT-contracten ten volle te begrijpen, moet je terugkoppelen naar het algemeen contractenrecht, waar de basis en beginselen in uitgedrukt staan. Zaken als geïnformeerde toestemming, bekwaamheid en bevoegdheid, vormvereisten, eenzijdige of meerzijdige overeenkomst, onrechtmatige daad en nog veel meer behoren tot deze grondbeginselen.

Wanneer je hiervan voldoende begrip hebt opgebouwd, kan je de sprong wagen naar de specialistische IT-contracten, zoals SLA’s (service level agreements), softwarelicenties, Cloud & SaaS (Software as a Service), Escrow’s, ASP (Application Service Provider), en veel meer (het is inmiddels een eindeloze lijst). Voor een duidelijk overzicht, vind je hieronder alvast een overzicht per contract, zoals ingedeeld in twee belangrijke categoriëen: hardware en softwarecontracten.

Naast het opstellen van duidelijke IT-contracten die aansluiten bij de wensen en bezorgdheden van de klant bieden wij ook advisory diensten aan. Onze legal advisory diensten met betrekking tot IT sourcing, digital en IT Public Procurement worden hieronder verder uiteengezet.

Het behoeft geen betoog: een zeker begrip verwerven in deze niche contracten is verre van eenvoudig, maar loont ontegenzeggelijk in jouw onderneming of kantoor.

Let wel: hierboven mag het dan wat theoretisch klinken, hier bij deJuristen gaan we voor verstaanbare,heldere en moderne contracten. Geen ellenlange pagina’s vol onverstaanbaar gekrabbel, maar leesbare en toegankelijke taal. Zo overtuig je niet alleen je wederpartij, maar evengoed jezelf. Niet alleen wij moeten verstaan waar het over gaat, jouw begrip ervan is ettelijke malen belangrijker.

En we waren het bijna vergeten: je staat er niet alleen voor. Onze juristen onderhandelen met je wederpartij, wanneer dat nodig mocht blijken. Geen agressieve praktijken, wel een duidelijk kader afspreken in een correcte sfeer. Want dat is uiteindelijk waar contracten voor staan: het beklinken van jullie toekomstige samenwerking.

De weg terugvinden in de wirwar van regels en wetgeving is lang niet vanzelfsprekend. We helpen je graag vooruit, en behoeden je van gecompliceerde vragen of onleesbare krabbels. 

Bekijk onze andere diensten

Intellectuele Eigendom

Privacy

e-Compliance

Graag vrij van kopzorgen? Samen maken we van je IT-contract een écht succesverhaal. Overtuigd? Wacht dan niet langer, en kijk hoe we jou kunnen helpen.

heldere en leesbare contracten

Wat we aanbieden

Software

De dynamiek van softwareontwikkeling is niet te onderschatten.

Hardware

Ook voor je hardware contracten kan je bij ons terecht.

IT-Services

Samenwerken met anderen kan makkelijk via duidelijke afspraken.

IT Advisory

deJuristen biedt een uitgebreid gamma aan legal advisory diensten.

Cloud & Platforms

Cloud geeft bedrijven de kans om hun opslag en verwerkingscapaciteit te verhouden en IT kosten te doen dalen.