Voetbaltruitje? Wielertruitje?

13 november 2015 | Intellectuele Eigendom, Tekening en model

#

Een blog over fashion. Eindelijk. 

Voetbaltruitje. Wielrennerstruitje. Voetbaltruitje.

De meningen omtrent het zopas verkozen uitshirt voor de Rode Duivels zijn nogal verdeeld. Met zijn lichtblauwe kleur en horizontale zwart-geel-rood band op borsthoogte heeft het dan ook heel wat weg van de nationale wielertrui. Bewust, zo zegt Adidas die de eer te beurt viel om het truitje te ontwerpen. Belgiรซ staat dan ook gekend voor zijn succesvolle wielrenners dus kan de tenue als een heus eerbetoon worden beschouwd.

De wielerbond is hier echter niet zo mee opgezet en liet weten de ganse zaak aan hun juristen voor te leggen aangezien zij de combinatie van de lichtblauwe fond met de driekleur reeds lieten beschermen. En laat dat nu juist ons ding zijn. Een klein eigen onderzoek leek ons hier aangewezen.

In eerste instantie dachten we dat het truitje als model zou worden beschermd. Een model is namelijk het uiterlijk van een voortbrengsel, of een deel ervan, dat nieuw is en een eigen karakter heeft. Denk bijvoorbeeld aan een horloge, een koffiezetapparaat maar ook aan een kledingstuk. Het uiterlijk wordt afgeleid uit de kenmerken van met name de lijnen, de omtrek, de kleuren, de vorm, de textuur of de materialen van het voortbrengsel zelf of de versiering ervan.

Enig opzoekingswerk toonde ons echter aan dat de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond het nationale wielrennerstruitje verrassend genoeg als beeldmerk liet beschermen. Het gevolg hiervan is dat de combinatie blauw met de driekleur enkel als logo bescherming geniet en dus niet zomaar gekopieerd of onrechtmatig gebruikt mag worden. Wijzelf zouden de voorkeur gegeven hebben aan een modeldepot. Het lijkt ons sterk dat de Wielrennersbond op basis van een beschermd logo het schrappen van de voetbaltruitjes zou kunnen afdwingen. Het is in elk geval voer voor discussie en, zoals zo vaak in het intellecuteel eigendomsrecht, geen zwart-wit situatie.

Hoe dan ook, de Belgische Voetbalbond en adidas hebben voor een elegante oplossing gezorgd door met de lancering van het truitje de uitleg van “hommage van de ene sport aan de andere” mee te geven. Het zal ons benieuwen of de Wielerbond ook vrede neemt met de – niet zo spontane – loftrompet aan het adres van hun sport. Wij voorspellen reeds iconische houdbaarheid van het truitje. Aanschaffen nu het nog kan!

Deze bijdrage werd geschreven door Dorothรฉe Hespeel, paralegal bij deJuristen.
De foto haalden we van de facebook-pagina van de Belgian Red Devils.

Onze diensten

Information Technology

Intellectuele Eigendom

Privacy

e-Compliance