Een 38-jarige vrouw uit Kortemark maakte in 2010 een facebook-profiel op naam van haar voormalige werkgever aan, een 36-jarige bedrijfsleider uit Maldegem. Vervolgens plaatste ze verschillende valse berichtjes waaruit moest blijken dat de bedrijfsleider overspel pleegde. De feiten stopten pas na een onderzoek naar de IP-adressen en een huiszoeking bij het koppel.
De vrouw pleeg zonder enige discussie online identiteitsdiefstal, een gegeven waar รฉรฉn van onze collega’s gedurende twee jaar onderzoek naar deed.
Eerste aanleg
In eerste aanleg kwam de vrouw er niet zomaar van af. Ze kreeg zeven maanden cel (met uitstel), een geldboete van 550 euro opgelegd. De rechter oordeelde als volgt: “Sociaalnetwerksites dienen beschermd te worden tegen gebruikers die valse profielen aanmaken, dit met het uitsluitend oogmerk om andere personen zoveel mogelijk schade te berokkenen”.
Beroep
Hoewel de straf in eerste aanleg al licht genoeg was, introduceert het Hof van Beroep een volledige straffeloosheid voor online identiteitsdiefstal (tenminste, wat sociale netwerken betreft). Zij acht immers de feiten bewezen, maar gunt ‘opschorting’ toe aan de vrouw. Met andere woorden: geen straf. Geen al te best signaal vanuit Justitie.
Besluit
Het is enigszins bedroevend om te moeten vaststellen dat het Hof dergelijk signaal uitstuurt. Sociale media bulken nu reeds van de valse of ‘fake‘ profielen. Door dergelijk signaal valt de laatste schroom in hoofde van deze identiteitsdieven weg. Valse profielen brengen ontegenzeggelijk schade toe aan de levenskwaliteit en reputatie van de betrokken personen. Vandaag concluderen we op een wereldvreemde Justitie. Morgen beter?
Links:
Knack: Vrouw uit Kortemark krijgt geen straf meer voor ophefmakend vals Facebook-profiel
Studie identiteitsdiefstal: Identity theft in de ICT