Artificiële intelligentie in de advocatuur

03 november 2020 | AI, dJ Talks, IT-recht

Kunnen cliënten weldra door AI via online platformen hun geschillen laten beslechten of zelf hun juridisch opzoekwerk doen? Hoewel deze laatste vragen positief kunnen worden beantwoord, betekent dit nog niet dat de job van advocaat volledig zal verdwijnen.

Is de advocatuur bedreigd door de opkomst van AI?

Legaltech-believers wijzen erop dat in de nabije toekomst veel advocatenwerk geautomatiseerd zal worden door de inzet van AI. Computersystemen hebben namelijk een voortreffelijke vooruitgang gemaakt wat het verlenen van juridisch advies aan cliënten betreft. Enerzijds maken ze immers de toegang tot relevant juridisch materiaal makkelijk via enorme online databases, en anderzijds hebben ze vooruitgang geboekt in het maken van betrouwbare voorspellingen. Zo is er Ross, een Amerikaans intelligent platform voor juridisch onderzoek, die een juridische vraag kan oplossen of kan zoeken naar relevante rechtspraak voor je concreet probleem.

Een aantal advocatentaken zullen dus verdwijnen door AI, zoals het geven van sommige vormen van schriftelijk juridisch advies, het verrichten van juridisch opzoekwerk en het opstellen en beoordelen van contracten. Maar verschillende andere taken, zoals mondelinge gesprekken met cliënten, onderhandelen of pleiten voor een rechtbank, zullen niet verdwijnen. Een onderzoek van McKinsey schat dat slechts 23 procent van het werk van een advocaat geautomatiseerd kan worden. Als door de hulp van AI de advocaat meer tijd kan maken om met de kern van zijn beroep bezig te zijn en zich zo kan focussen op complexe zaken, dan is dit alleen maar een positieve evolutie. Het unieke vermogen van een mens om empathie te creëren, maakt hem ook onmisbaar voor juridische beraadslagingen.

Competitiviteit en oplossen nieuwe juridische problemen

AI moet ook niet worden gezien als enkel een bedreiging voor de advocatuur, het kan namelijk ook helpen om competitief te blijven in deze sector. Zo kan AI de advocaat ondersteunen bij een aantal taken, waaronder de analyse van documenten, het voorspellen van de uitkomst van een geschil, de automatisering van documenten… Zij die gebruik zullen maken van juridische AI-applicaties zullen zo meer cases kunnen behandelen en ze elk afzonderlijk niet alleen sneller maar ook nauwkeuriger kunnen oplossen. Zo verzekeren deze juridische dienstverleners zich van werk in de komende jaren en kunnen ze hun cliënten sneller, nauwkeuriger en op nieuwe manieren helpen.

Hoewel er geen consensus bestaat over hoe en wanneer AI uiteindelijk vorm zal geven aan de advocatuur, weten we en hebben we reeds in vorige blogs aangehaald dat AI klaar is om bijna elk facet van ons leven te transformeren. De nieuwe technologieën die gevoed worden door AI zullen een groot aantal ongekende juridische kwesties creëren, waaronder vragen rond eigendom, aansprakelijkheid, privacy en politiewerk. Voor een voorproefje van wat ons te wachten staat, denk hier eens over na: wie wordt er verantwoordelijk geacht als auto’s die zelf rijden een ongeluk krijgen? De auto-eigenaar? De fabrikant? De softwareontwerper? Of wie is er aansprakelijk als robots medische ingrepen uitvoeren?

Alleen al het feit dat dit zeer gecompliceerde vraagstukken zijn, die ons binnenloodsen in een wereld van tot nog toe ongekende technologie, toont aan dat er behoefte zal zijn aan meer advocaten. Niet zo maar advocaten, maar juristen die in staat zijn om onze snel evoluerende maatschappij en de uitdagingen die daarin gesteld worden, te begrijpen. Wat AI dus wegmaait uit de dagelijkse praktijk van de advocaat van vandaag, wordt zeker ruimschoots goedgemaakt door nieuwe juridische uitdagingen!

Dergelijke belangrijke juridische uitdagingen laten zien dat de samenwerking tussen advocaat en AI belangrijk is, in plaats van AI te laten concurreren met de advocaat.

Bij deJuristen volgen we de laatste ontwikkelingen op gebied van AI op de voet. Bij vragen hierover kan u ons steeds contacteren via hallo@dejuristen.be.

Geschreven door Paulien Vandenborre, Trainee deJuristen, en Kris Seyen, Partner deJuristen

Onze diensten

Information Technology

Intellectuele Eigendom

Privacy

e-Compliance